
Vistas gaļa sautēta dzirkstošajā vīnā
Pagatavošanas laiks – Līdz 2 stundām
Porcijas - 4-6
Sastāvdaļas
• 1 vesela vista (~2,3 kg)
• 2 tējk. sāls
• ½ tējk. malti melnie pipari
• 1 saišķītis timiāna
• 1 saišķītis salvijas
• 2 citroni, pārgriezti uz pusēm
• 1 apelsīns, pārgriezts uz pusēm
• 60 ml dzidrināta jeb gī sviesta
• 1 sīpols, sagriezts
• 2 selerijas kāti, sagriezti lielos gabalos
• 2 burkāni, sagriezti lielos gabalos
• 180 ml dzirkstošā vīna
• Papildu sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
1. Vistas sagatavošana:
Nosusini vistu gan no ārpuses, gan iekšpuses. Ierīvē to ar 1½ tējk. sāls un pipariem. Piepildi vistas vēderu ar vienu citronu un pusi apelsīna. No atlikušajiem augļiem izspied sulu un saglabā. Ievieto pusīti timiāna un salvijas arī vistas vēderā. Sasien kājas ar virtuves diegu un aizliec spārnus zem krūtiņām vienmērīgai cepšanai.
2. Dārzeņu sagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. 24 cm apaļā sautējamā katlā uzkarsē 1 ēdk. sviesta. Pievieno sīpolus, seleriju, burkānus un ½ tējk. sāls. Apcep 5–6 minūtes līdz dārzeņi kļūst mīkstāki. Pielej dzirkstošo vīnu un rezervētās citrusaugļu sulas. Uzliec sagatavoto vistu virs dārzeņiem un liec cepeškrāsnī.
3. Cepšana un pasniegšana:
Cep 15–20 minūtes, līdz vista sāk brūnēt. Samazini temperatūru līdz 180°C un turpini cept apmēram 1,5 stundu, ik pēc 15–20 minūtēm aplejot ar sviestu. Pārbaudi iekšējo temperatūru ar termometru – gatava vista būs tad, kad starp vistas kājiņu un krūtiņu temperatūra sasniegs vismaz 75°C. Pirms griešanas ļauj vistas cepetim atpūsties 15–20 minūtes.
Pasniedz ar izveidojušos mērci no pannas, rotā ar atlikušajiem garšaugiem.
Atstāt komentāru